Публикацията е от страницата на Гражданска коалиция за устойчиво използване на фондовете на ЕС >>

Фондовете на ЕС – къде сме ние?

През последните няколко месеца членове на Гражданската коалиция за устойчиво ползване на Фондовете на ЕС(ФЕС) проведоха национално проучване относно становищата на български организации, кандидатствали за финансиране от ФЕС от 2007 до сега. Интервюта бяха проведени с над 100 от най-активните организации в страната – бизнесa, НПО, читалища, общини, висши училища и др.

 

Сред изследваните с най-голям дял са – организациите с нестопанска цел, които заедно с читалищата представляват 41,58% от участвалите в изследването. Отговорилите на 21 въпроса от проучването изложиха своите мнения и препоръки за подобряване на работата по Оперативните програми. Данните от проучването ще бъдат включени в изготвяния от Коалицията доклад за Оперативните програми в България 2007-2010, който предстои да бъде публикуван.

Най-интересните резултати от проучването са следните:

Сред организациите участвали в проучването най-голям е бил интересът към следните оперативни програми: 72,28% - ОПРЧР; 36,63% - ОПАК; 35,64% - ОПРР; 28,71% - ПРСР и 19,8% - ОПОС. Повече от половината от участвалите в проучването организации не са работили в мрежа с собствената община и този факт е сигнал, ако не за разграничаване,то поне за не най-доброто координирано управление на средства от тези фондове.

Данните от проучването сочат, че в разглеждания прериод общините са подали поне 457 проекти по оперативните програми/ според твърденията на респондентите/, а са спечелили 214. Тези данни трябва да се разглеждат, като приблизителни, защото и самите респонденти, често са се колебаели относно точните числа.

Налага се извода, че извън бизнес структурите изискването за съфинансиране се приема като тежко, почти непосилно бреме и пречка пред реализацията на проекти по повечето от ОП. Прокрадва се мнение, че тези изисквания се налагат за да се намали броя на кандидатстващите и така се селектират на икономически принцип способните да участват в управление на средства по ФЕС.

Данните от проучването показват, че като най-сериозен проблем интервюираните смятат наличието на неустойчиви процедури, неясни правила и противоречиви указания по Оперативните програми. Това мнение, категорично се изказва от 36,63% от всички изследвани.

Като обобщение може да се каже – организациите, чрез участвалите в интервюирането техни представители, декларират сериозни проблеми в комуникацията и координацията между трите нива в системата на реализация на оперативните програми в страната ни, като същевременно отбелязват сериозните вътрешни напрежения в повечето от организациите, ефект от формализиран, недоброжелателен и често неефективен контрол и неустойчиви правила и процедури.

 

 

 

 

 

Актуално от "Не Спирай"

Консултантски услуги

От 1.10.2011 г. Фондация „Не спирай” има убедеността вече да предложи и консултантски услуги по проекти, свързани с финансиране от Структурните фондове, Европейската комисия, както и от други донори. Изцяло в идеите на Фондацията за по-пълно използване на съществуващите ресурси, ние искаме да спомогнем за по-доброто усвояване на полагащите се на България средства, както и на средствата на Европейска Комисия. Този ресурс продължава да е слабо използван. Ние искаме да обединим знанията и опита си с Вашите идеи и да ги превърнем във финансиран проект. „Не спирай” разполага със сработен екип от експерти в различни сфери на проектната дейност (концепция, идея, проучване, бюджет).

ARTBG.BG

ARTBG.BG е онлайн галерия, която представя български автори на изящното и приложно изкуство. Амбицията е българските творци да имат по-широко и пълно представяне в дигитализиращия и глобализиращия се световен пазар. В нашите категории ще намерите керамични продукти, бижута, метални арт продукти, картини и други от различни автори.

Екипът на Artbg.bg  също така поддържа наколко магазина на български автори в популярната онлайн платформа за ръчно направени неща https://www.etsy.com/

PhotoDesignLab

PrintsAndPost

IdaShopBoutique

SofiaPrintsArt

CeramicsVera

JewelrybyMilkana

Проектът на КДТ беше одобрен за финансиране!

08 август 2011г.

Инициативата на Не спирай, която подкрепиха различни фирми и организации за учередяване на сдружение “Клъстер за достъпен туризъм”, успя да спечели финансиране по ОП "Конкуретоспособност"

След доста подготовка на проектното предложение и месеци чакане резултатът е налице. Проектното предложение беше класирано с най-висок резултат.

"Клъстер за достъпен туризъм"

На 19.01.2011 г.  излезе решението на СГС за регистрация на сдружение "Клъстер за достъпен туризъм". Това е резултат на усилията на екипа на Не спирай да обедини заинтересовани страни за съвместни действия.

Достъпен туризъм

член на ENATФондация „Не спирай” е първият български член на Международната мрежа за достъпен туризъм (ЕNАТ).

Защо да се интересуваме? - нови политики, демография и пазарни ползи

Очаквайте скоро повече информация!

Българин взе 1-ва награда!

награден клипЗа съжаление нашият клип не беше сред отличените, но пък се радваме, че българин взима ПЪРВА награда на "Европейски видео награди за предприемачество 2010" и то с наистина добър клип!  Поздравления за Георги Георгиев...и да не спира :) Виж клипа ТУК

Успяхме !

И така с радост искаме да ви съобщим, че първия ни подаден проект е вече първия СПЕЧЕЛЕН проект. Да си честитим успеха ! Дано примера ни бъде заразителен и други хора и организации повярват, че МОЖЕ ! Проект Европа на Столична община.   виж списъка тук >>

Не е лесно да подариш 20 лв.

На 29 и 30 април проведохме много интересен екснеримент. Опитахме се да подарим на 5 човека по 20 лв. Виж резултатите ТУК

Нашият клип за конкурса

Първият резултат на Не Спирай. На 9.04.2010г. Беше изпратен нашият клип за конкурса "Европейски видео награди за предприемачество 2010".
Чакаме резултата ! Може да видите клипа ТУК

Вече и във Фейсбук

Не може да не използваме тази възможност !

Нова визия!

В духа на името си, Не Спирай се сдоби с нов дизайн. Благодарим на участниците в процеса!

По какво работим в момента:

  • Проект ЕВРОПА на столична община
  • Конкурс за видео клип за Предприемачеството.
  • Проект 19 век

Полезност

Полезността на портала е най-важният въпрос за нас. Желанието ни да я постигнем ще е невъзможно без вашите мнения и предложения. Може да го направите във форума, или с e-mail на: 1@nespirai.net