От форума на Резерват Северозапад, информация за програма Развитие на селските райони

Официалната страница на програмата

Евродепутатите се съпикясаа и зеа да праат тава-онова, та ората да не бегат от селията, ами да си седат там и да произвеждат папото, що без папо нема прокопсия

Европейскио съюз а приел Регламент 1698/2005 къде с ньего се определят едни пари за развитието на селските районе и кък тиа пари ша се усвояват и за  кво. Що 82 % от територията на ЕС а селски район, а па там живеат сал 24 % от ората у ЕС. И понеже градищата се напълния сас селяне, евродепутатите се съпикясаа и зеа да праат тава-онова, та ората да не бегат от селията, ами да си седат там и да произвеждат папото, що без папо нема прокопсия. И затава се дават пари на селските районе да се позадигнат и сеянете да си садат тава-онова, да си гледат стокица и ич да нги нее през тава да одат по градищата. Па и да има кой да срешне гражданята като изтрещат у тиа офисе и нги се присака да идат некаде на спокойствие. 
Та Регламенто а основа, демек препоръчителен, после сека страна си праи една програма за развитие на селските районе, като у таа програма може да фключи неколко мерки от Регламенто, мое и сичките, мое и да си допише разни мерки, къде ги нема у Регламенто, ама на ньеа си ѝ требват и тава а наспоред нуждите на съответнио регион. България има такава програма и она а публикувана на страницата на земеделското министерство, що нги а дошло да а турнат у МЗХ-то ич не мом да ви кажем, насекъде а у регионалното развитие, ама ние нали сме си бам башка сме го ръгнале у земеделието. Та тава нема значение, де. 
Тоа Регламент, а и програмите на страните са разделени на 4 направлениа, къде нги викат оси - пръвата а за развитие на земеделието, фтората а екологично насочена, третата а за развиванье на неземеделски дейности и повишаване качеството на живото и четврътата а за създаване на връски между различните направлнеиа - таман у ньеа а интересното и те съга ша ви каам що:
Ос 4 ЛИДЕР - тава е се едно Регламенто, ама само за тоа район от те таа страна - що развиваньето на морските райони не е кък развиваньето на планинските, а па они не са като полските. Затава а важно да се отделат баш те тиа мерки, къде засегат баш те тоа район и още по-важното а ората САМИ да си изберат с кво сакат да се разправат по-натам и кък сакат да се развива нихнио регион. САМИ! Съга у дрегите дръжави ората си се сбират, праат си Местно инициативна група (МИГ), праат си стратегия за местно развитие, защитават си там исканията и си кандидатстват за пари. У назе праиме същото, с таа разлика, че ЕС ни плаща за предварителния етап, що ората ни са ного задремали и се сака да бъдат събудени и да нги бъде обяснено - сал на назе и на румънците се дават такива пари за подгреващата група, така да се каже.  

Тава а добре донекъде, що регистрацията и секакви подготвителни работи не си ги плащаме из джебо - и по-добре, що иначе щехме да видиме европари през криф макарон. Та като напраиме таа стратегия и регистрираме тоа МИГ, ЕС ни дава 2 мильона евро за финансиранье на разни проекте, ама само по мерките, каде са фключени у стратегията коя сами сме си напраили.

Кво следва?

Следва тава, че проектете се приемат и одобряват от самио МИГ, не от другаде, он разрешава даваньето на пари и после контролира арченьето нги. Парита да подчертаам дебело - са безвазмезни!  Безвазмезни са, ама требва да си спазиш бизнесплано и сичко требва да ти а наред, иначе - балтията! И тека требва да бъде. Не моа да кааш що ша садиш картофи, па да си купиш кола. Свръши таа. 

 Другото убаво на МИГ-о, а тава, че он има заделени пари за експертна помош - демек, като на некой му се сади лавандула напримерно, МИГ-о мое да му викне експерт да провери дали таа лавандула мое да расте у те тиа условиа и на те таа почва и те така. Помага за правеньето на проектите - тава а много добро, що а бам бадива - без никакви пари. Ти си вадиш документите, къде се сакат, казваш си кво сакаш да праиш, а офисо на МИГ-о ти праи проекто, докъде ти си драпаш макарите - безплатно! Убаво също тека а тава, че на национално ниво мое да са сто говеда за едни пари, а на местно мое да нема достатъчно кандидате, така че конкуренцията да а минимална. Убаво също тека а тава, че на национално ниво и да са свръшили парите и да нема отворен прозорец, на местно па мое да си има пари и да си седи отворен празорецо за кандидатстванье. А и бързината на обработка на документите също тека не е без значение - по-малко проекте, по-бръже. 

 

Актуално от "Не Спирай"

Консултантски услуги

От 1.10.2011 г. Фондация „Не спирай” има убедеността вече да предложи и консултантски услуги по проекти, свързани с финансиране от Структурните фондове, Европейската комисия, както и от други донори. Изцяло в идеите на Фондацията за по-пълно използване на съществуващите ресурси, ние искаме да спомогнем за по-доброто усвояване на полагащите се на България средства, както и на средствата на Европейска Комисия. Този ресурс продължава да е слабо използван. Ние искаме да обединим знанията и опита си с Вашите идеи и да ги превърнем във финансиран проект. „Не спирай” разполага със сработен екип от експерти в различни сфери на проектната дейност (концепция, идея, проучване, бюджет).

ARTBG.BG

ARTBG.BG е онлайн галерия, която представя български автори на изящното и приложно изкуство. Амбицията е българските творци да имат по-широко и пълно представяне в дигитализиращия и глобализиращия се световен пазар. В нашите категории ще намерите керамични продукти, бижута, метални арт продукти, картини и други от различни автори.

Екипът на Artbg.bg  също така поддържа наколко магазина на български автори в популярната онлайн платформа за ръчно направени неща https://www.etsy.com/

PhotoDesignLab

PrintsAndPost

IdaShopBoutique

SofiaPrintsArt

CeramicsVera

JewelrybyMilkana

Проектът на КДТ беше одобрен за финансиране!

08 август 2011г.

Инициативата на Не спирай, която подкрепиха различни фирми и организации за учередяване на сдружение “Клъстер за достъпен туризъм”, успя да спечели финансиране по ОП "Конкуретоспособност"

След доста подготовка на проектното предложение и месеци чакане резултатът е налице. Проектното предложение беше класирано с най-висок резултат.

"Клъстер за достъпен туризъм"

На 19.01.2011 г.  излезе решението на СГС за регистрация на сдружение "Клъстер за достъпен туризъм". Това е резултат на усилията на екипа на Не спирай да обедини заинтересовани страни за съвместни действия.

Достъпен туризъм

член на ENATФондация „Не спирай” е първият български член на Международната мрежа за достъпен туризъм (ЕNАТ).

Защо да се интересуваме? - нови политики, демография и пазарни ползи

Очаквайте скоро повече информация!

Българин взе 1-ва награда!

награден клипЗа съжаление нашият клип не беше сред отличените, но пък се радваме, че българин взима ПЪРВА награда на "Европейски видео награди за предприемачество 2010" и то с наистина добър клип!  Поздравления за Георги Георгиев...и да не спира :) Виж клипа ТУК

Успяхме !

И така с радост искаме да ви съобщим, че първия ни подаден проект е вече първия СПЕЧЕЛЕН проект. Да си честитим успеха ! Дано примера ни бъде заразителен и други хора и организации повярват, че МОЖЕ ! Проект Европа на Столична община.   виж списъка тук >>

Не е лесно да подариш 20 лв.

На 29 и 30 април проведохме много интересен екснеримент. Опитахме се да подарим на 5 човека по 20 лв. Виж резултатите ТУК

Нашият клип за конкурса

Първият резултат на Не Спирай. На 9.04.2010г. Беше изпратен нашият клип за конкурса "Европейски видео награди за предприемачество 2010".
Чакаме резултата ! Може да видите клипа ТУК

Вече и във Фейсбук

Не може да не използваме тази възможност !

Нова визия!

В духа на името си, Не Спирай се сдоби с нов дизайн. Благодарим на участниците в процеса!

По какво работим в момента:

  • Проект ЕВРОПА на столична община
  • Конкурс за видео клип за Предприемачеството.
  • Проект 19 век

Полезност

Полезността на портала е най-важният въпрос за нас. Желанието ни да я постигнем ще е невъзможно без вашите мнения и предложения. Може да го направите във форума, или с e-mail на: 1@nespirai.net