Ние сме отворена общност от хора, събрани от случайността и от желанието ни да НЕ СПИРАМЕ да мечтаем и да търсим начини да реализираме мечтите си, амбициите си, добрите си идеи, да се развиваме и наивно да вярваме, че е възможно да вдъхновим по свой собствен начин, колкото може повече хора около себе си да бъдат креативни, да мислят нестандартно, да търсят интересни решения и да намират начини да си сътрудничат в постигането на общи цели.

Провокирани сме от един очевиден факт: Невероятно много ресурси и възможности, от всякакво естество, остават неизползвани, поради най-различни причини. А зад тези две думи се оказа, че за нас стоят наистина много неща. Много добри идеи остават неосъществени, много хора не използват потенциала си, много възможности се пропиляват, много начини нещата да се направят по-добре, просто биват пренебрегвани, много ценен опит остава несподелен, много алтернативни решения на различни проблеми, изобщо не са потърсени. Много, много, много... а за материални ресурси дори няма смисъл да даваме примери, ситуацията е доста аналогична.

Ето и един парадокс на същата тема: Живеем в ситуация на криза, от известно време все е така... дали ще е настоящата, предишната или следващата, факт е, че все не сме доволни от това, което се случва около нас и дори сме се превърнали в истински добри критици. Критикуваме държавата, правителството, системата, администрацията, корупцията, бюрокрацията и всичко, което ни попадне пред погледа или с други думи все някой друг е виновен. Ясно е, че има недостиг на ресурси, по една или друга причина, в един или друг смисъл. А в същото време не правим много, за да използваме пълноценно дори това, което имаме. Рядко някой от нас се опитва да намери някакво решение на проблемите, които вижда и така добре анализира, рядко някой от нас предприема някакви реални действия. Не знам дали има смисъл от примери и тук. Всеки може да даде доста.

Е, хората в тази общност в един или друг момент са осъзнали и продължават да осъзнават, че тази ситуация не им харесва и започва да им тежи... Уморихме се само да говорим, уморихме се да си търсим оправдания да не се опивтаме да реализираме иначе „великите“ си идеи, омръзна ни да се страхуваме, че някои може да плагиатства тези идеи, ако ги споделяме безразборно, уморихме се да смятаме, че трябва сами да търсим решения на проблемите, вместо да потърсим помощта, съветите, мнението на повече хора, омръзна ни постоянният натиск на нуждата да се изкарват пари да връзва ръцете ни, уморихме се да забравяме, че можем да намерим начини да се издържаме без да правим компромиси със себе си и с нещата, на които наистина държим, писна ни да сме в постоянна конкуренция един с друг, вместо да правим нещата заедно, уморихме се да не вярваме в себе си, уморихме се да ограничаваме сами себе си, уморихме се да бъдем недоволни, а в същото време да седим със скръстени ръце, уморихме се да искаме света да се промени, а всъщност... Уморихме се и ни омръзна, и е крайно време да престанем с всичко това и просто да променим нещо.

И решихме да започнем от себе си. Ние също влизаме в графата с ресурсите, ние самите сме ресурс, всеки разполага с най-различни – материални, нематериални, интелектулни, опит, умения, интересни познати, идеи... неща, в които сме добри и неща, в които все още не знаем, че сме добри... всеки със своята си плетеница от възможности, ресурси, мечти, проблеми, слабости и причини да не използва всички тези „скъпоценности“, така както наистина би могъл. И като че ли няма човек, които да не припознае и себе си тук... кой може да каже, че успява да реализира потенциала си на 100%?

Митко (Димитър Стойчев) е обърнал внимание на материалните ресурси, които не използва – един бус, който вече не му е необходим и седи някъде без да влиза в употреба, земя, която пустее и други подобни. После погледнал и на себе си и идеите си по подобен начин, споделил това с приятели, познати и започнал да мисли какво би могъл да направи той, за да промени ситуацията около себе си, колкото му е по силите. По пътя на зараждане на идеята срещал и критика, и подкрепа, едни хора му казвали, че няма смисъл, а други дори го окуражавали, трети пък просто решавали и те да се включат и да видят какво ще излезе от всичко това. И воден през цялото време от идеята да се търсят всякакви начини да се оползотворяват наличните ресурси, успява да привлече още хора и постепенно всеки от тях започва да обогатява това начинание според своите възможности. Всички ние се лутаме, търсим, опитваме, правим грешки, падаме, ставаме, мислим, чудим се, ентусиазураме се на моменти, в други се отчайваме, човещинка... захванали сме се с нещо, за което няма рецепта, няма правилни и грешни начини. Има само хора и възможности, с които тези хора разполагат... а какво ще излезе от това, зависи само от тях и пътищата, по които решат да поемат.

И започнахме да мислим за всички онези ресурси, които са около нас, които са ни достъпни, с които разполагаме. Никой няма да оспори факта, че интернет е едно необятно море от възможности. И ние искаме да използваме и него, колкото се може по-пълноценно. Можем да се опитваме да развиваме нови, но не забравяме да търсим и всички онези, които вече съществуват, всички онези неща, които други преди нас са създали.

А колкото до хората и огромният ресурс, който самите те представляват – нека да не забравяме, че всеки един от нас има нужда от много неща, за да се чувства добре и за да бъде пълноценен. Всеки има нужда от подкрепа, признание, от възможност да се изяви... от това да изпитва удовлетворение от нещата, които прави... от добра дума... от свободно време, за да прави нещата, които обича и които го вдъхновяват... от прострнство, което да му позволява да мечтае и да вярва, че може да постигне всичко, стига да намери пътя. Та ако искаме да се възползваме от този ресурс по възможно най-добрия начин, ще е добре да мислим и за нещата, без които това е невъзможно. И правим опит да разчупим рамката, да излезем от стандартните схеми и да видим дали пък няма алтернативни начини да се правят нещата.

Хвърлили сме едно оче и на един друг доста приличен ресурс, който отново поради не съвсем ясни причини, остава недостатъчно използван. А именно финансовите средства, които Европейският съюз така упорито се опитва да ни накара да усвоим, а ние (бълагарите) така упорито не съумяваме да го направим, въпреки че (както сме убедени) имаме всичко необходимо, за да го направим по доста добър начин и от това да се родят много качествени и смислени неща. Защо да не се опитаме да използваме тази възможност, докато правим опити да реализираме нещо, което наистина харесваме и в което вярваме? Това отново би могло да важи за всеки, които иска да се припознае тук.

Като че ли това е основата, от която сме тръгнали за сега. Това са първите стъпки, които правим. Търсим начини да преодоляваме пречки, да разбираме причини, да поглеждаме от друг ъгъл, да питаме и другите какво мислят, да намираме нашите решения по пътя към промяната на ситуацията. От там нататък сме отворени да обсъждаме всякакви нови идеи, проекти, инициативи и възможности ние самите да участваме в неща, които ни интересуват. Всеки от нас има различни интереси и иска да се развива в своя посока. Начинанието, което сме захванали е по-скоро инструмент, отколкото цел само по себе си.

И в крайна сметка животът е твърде кратък, за да го пилеем напразно, защо да не се опитаме да оставим следа след себе си?!

 


Актуално от "Не Спирай"

Консултантски услуги

От 1.10.2011 г. Фондация „Не спирай” има убедеността вече да предложи и консултантски услуги по проекти, свързани с финансиране от Структурните фондове, Европейската комисия, както и от други донори. Изцяло в идеите на Фондацията за по-пълно използване на съществуващите ресурси, ние искаме да спомогнем за по-доброто усвояване на полагащите се на България средства, както и на средствата на Европейска Комисия. Този ресурс продължава да е слабо използван. Ние искаме да обединим знанията и опита си с Вашите идеи и да ги превърнем във финансиран проект. „Не спирай” разполага със сработен екип от експерти в различни сфери на проектната дейност (концепция, идея, проучване, бюджет).

ARTBG.BG

ARTBG.BG е онлайн галерия, която представя български автори на изящното и приложно изкуство. Амбицията е българските творци да имат по-широко и пълно представяне в дигитализиращия и глобализиращия се световен пазар. В нашите категории ще намерите керамични продукти, бижута, метални арт продукти, картини и други от различни автори.

Екипът на Artbg.bg  също така поддържа наколко магазина на български автори в популярната онлайн платформа за ръчно направени неща https://www.etsy.com/

PhotoDesignLab

PrintsAndPost

IdaShopBoutique

SofiaPrintsArt

CeramicsVera

JewelrybyMilkana

Проектът на КДТ беше одобрен за финансиране!

08 август 2011г.

Инициативата на Не спирай, която подкрепиха различни фирми и организации за учередяване на сдружение “Клъстер за достъпен туризъм”, успя да спечели финансиране по ОП "Конкуретоспособност"

След доста подготовка на проектното предложение и месеци чакане резултатът е налице. Проектното предложение беше класирано с най-висок резултат.

"Клъстер за достъпен туризъм"

На 19.01.2011 г.  излезе решението на СГС за регистрация на сдружение "Клъстер за достъпен туризъм". Това е резултат на усилията на екипа на Не спирай да обедини заинтересовани страни за съвместни действия.

Достъпен туризъм

член на ENATФондация „Не спирай” е първият български член на Международната мрежа за достъпен туризъм (ЕNАТ).

Защо да се интересуваме? - нови политики, демография и пазарни ползи

Очаквайте скоро повече информация!

Българин взе 1-ва награда!

награден клипЗа съжаление нашият клип не беше сред отличените, но пък се радваме, че българин взима ПЪРВА награда на "Европейски видео награди за предприемачество 2010" и то с наистина добър клип!  Поздравления за Георги Георгиев...и да не спира :) Виж клипа ТУК

Успяхме !

И така с радост искаме да ви съобщим, че първия ни подаден проект е вече първия СПЕЧЕЛЕН проект. Да си честитим успеха ! Дано примера ни бъде заразителен и други хора и организации повярват, че МОЖЕ ! Проект Европа на Столична община.   виж списъка тук >>

Не е лесно да подариш 20 лв.

На 29 и 30 април проведохме много интересен екснеримент. Опитахме се да подарим на 5 човека по 20 лв. Виж резултатите ТУК

Нашият клип за конкурса

Първият резултат на Не Спирай. На 9.04.2010г. Беше изпратен нашият клип за конкурса "Европейски видео награди за предприемачество 2010".
Чакаме резултата ! Може да видите клипа ТУК

Вече и във Фейсбук

Не може да не използваме тази възможност !

Нова визия!

В духа на името си, Не Спирай се сдоби с нов дизайн. Благодарим на участниците в процеса!

По какво работим в момента:

  • Проект ЕВРОПА на столична община
  • Конкурс за видео клип за Предприемачеството.
  • Проект 19 век

Полезност

Полезността на портала е най-важният въпрос за нас. Желанието ни да я постигнем ще е невъзможно без вашите мнения и предложения. Може да го направите във форума, или с e-mail на: 1@nespirai.net